Fotoreis naar IJsland 28 juni t/m 4 juli 2017

NB : Foto’s zonder watermerk zijn door reisgenoten Mariska, Linde, Marleen en Floor gemaakt. Als je op een foto klikt wordt hij groter weergegeven en kun je er per onderwerp met het pijltje door heen klikken.
woensdag 28 juni
Vroeg opgestaan en door Astrid naar het station gebracht. In de trein was Linde al met haar vader en 2 vrienden en om half 10 ontmoetten we Mariska, de organisator/fotografe, Marleen en Floor. We waren al ingecheckt en gingen redelijk snel door alle controles heen. Door de 2 uur tijdsverschil waren we aan het begin van de middag op IJsland, Mariska haalde snel de auto en op weg. Iets boven Reijkjavik de eerste fotostop, voor mij de eerste keer fotograferen met grijsgradatiefilter.


Onderweg schitterende lupine-velden en ook daar moest natuurlijk voor gestopt worden.

Door naar het Snaefellsnes Peninsula aan de westkust, onderweg gegeten en rond 10 uur ingecheckt in een klein hotel bij Grundafjordur, gelegen bij een boerderij aan het water. Even ons geïnstalleerd en meteen weer op weg naar een waterval. Immers het werd niet echt donker en de luchten zijn rond die tijd het mooist. De eerste, maar zeker niet de laatste, foto’s met lange sluitertijd…Rond 1 uur naar bed.

donderdag 29 juni
Zo laat als kon ontbeten en al gauw op weg. Vandaag staat een walvis-excursie en een rit rond het Snaefellsnes Peninsula met zijn ruige kusten op het programma. Vlak bij het hotel een mooie waterval, maar helaas regende het nogal. Mijn eerste pogingen tot macro-fotografie, nog niet echt scherp….

En dan…de walvisexcursie. Als een Michelin-mannetje aangekleed, want het zou op de boot aardig koud worden. Oefenen op meeuwen en na ongeveer een uur varen, de eerste orka’s. En later, helaas op te grote afstand om te fotograferen, een paar potvissen. Geweldig, één van de hoogtepunten!

Na ongeveer 4 uur terug in Olafvik, een hapje gegeten, en door het schiereiland rond. Verschillende fotostops en weer laat terug.

vrijdag 30 juni
Op het programma vandaag een rit van Grundafjordur naar Geysir. Voor het eerst op de Golden Circle en hordes toeristen.
De eerste stop is bij een mooi zwart kerkje bij Búðir op het schiereiland Snaefellsnes in West IJsland.

Ook nog even macro achter het kerkje en “betrapt” door Marleen bij het maken van deze foto.

Ook onderweg nog een “panoramafoto” gemaakt.

Vervolgens naar het nationale park Thingvellir, waar de scheiding is tussen de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tectonische platen. Weer een schitterende waterval.

Onderweg een stop bij een veld met IJslandse paarden, maar teveel muggen voor een uitgebreide fotoshoot.

Na een wandeling over een heel modderig paadje met vrijwel geen andere toeristen komen we bij deze schitterende waterval, de Bruarfoss.

Na het inchecken in het hotel in Geijsir op zoek naar eten. Geen gemakkelijke opgave, de 24 uurs economoie is op IJsland nog niet uitgevonden. Uiteindelijk bleek een camping-café nog open, waar we een heerlijke pizza gegeten hebben. Na het eten (inmiddels na elven) naar de volgende, schitterende waterval, de Gullfoss. Hier hebben we ook een paar groepsfoto’s gemaakt.

Na terugkomst bij het hotel hebben we nog de beroemde geisers van Geysir bezocht, op dit tijdstip vrijwel zonder toeristen.

zaterdag 1 juli
Van Geysir via Landmannalaugar door de Highlands naar Vik. Een schitterende tocht!
Eerst nog een bezoek aan het beroemde kratermeer Kerið. Een beetje teveel toeristen, dus snel een foto genomen en weer door.

Verschillende fotostops onderweg bij mooie uitzichten en watervallen.

Besloten om de “moeilijkste” weg door de Highlands te nemen, pas een week open en we moeten ruim 20 rivieren door, best wel spannend! Eerst nog een verborgen waterval, niet zichtbaar vanaf de weg en na een wandeling te bereiken. Heerlijk rustig dus, de “Valley of Tears”. Mijn favoriet, hier zou ik in het zonnetje uren kunnen zitten….

En dan…één van de eerste rivieren door.

Via een schitterende tocht, met weer veel fotostops, bereiken we uiteindelij’k ’s avonds laat Vik. Nu is er echt niets meer open en mijn avondeten bestaat uit een Viking bier en een zakje Doritos. We zijn te moe om nog foto’s te gaan maken en gaan een keer redelijk op tijd naar bed.

Zondag 2 juli
De volgende morgen gaan we bij Vik op zoek naar papegaaiduikers. We maken een behoorlijke lange, steile, wandeling naar een klif, waar ze volgens de mensen van het hotel te vinden zouden moeten zijn. Helaas geen papegaaiduikers, maar wel een schitterend uitzicht.

Deze dag een paar flinke buien, en op deze route veel toeristen, maar toch nog een paar mooie watervallen: Reynisdrangar, Skogafoss, Seljalandsfoss.

Vandaag een uitgebreide stop voor het fotograferen van IJslandse paarden, met veel kleintjes erbij.

Onderweg naar Reijkjavik nog een stop bij een terrein met wat kleinere geisers.

’s Avonds laat nog naar een vuurtoren in Reijkjavik.

Maandag 3 juli
Eerst naar het geothermisch gebied Reykjanes peninsula. Mooie lichtblauwe meertjes, geisers en kliffen.

Terug naar de de haven van Reijkjavik en met een bootje op zoek naar papegaaiduikers. Nu gelukkig wel.

’s Avonds nog een keer terug naar Reykjanes.

dinsdag 4 juli
Na het ontbijt de koffers gepakt. Nog een stop om macro foto’s te maken. Daarna richting Keflavik, het vliegveld. Wat een mooie reis. Ik kom zeker terug, maar dan in de winter om het Noorderlicht te zien!