NB Foto’s zonder watermerk zijn door mijn reisgenoten gemaakt.
NB2 Als je op een foto klikt zie je hem groter en kan je met de pijltjes naar een volgende foto gaan.
Dag 1 zaterdag 14 oktober
Vroeg opgestaan om naar Schiphol te rijden, met de trein was niet mogelijk vanwege het vroege vertrektijdstip. Op Athene al vrij snel mede reisgenoten en begeleiders Laurien en Anton van Photothema ontmoet. Supersnel waren we onderweg naar onze eerste stop.
Kanaal van Korinthe
Uit Wikipedia: Het Kanaal van Korinthe (Grieks: Διώρυγα της Κορίνθου) is een kunstmatige waterweg in Griekenland. Het werd in het laatste decennium van de 19e eeuw aangelegd op de plaats waar de Landengte van Korinthe op zijn smalst is, namelijk 6343 m. Sindsdien is de Peloponnesos geen schiereiland meer, maar een echt eiland. Het lijnrechte kanaal is 6,3 km lang, 23 m breed en zo’n 8 m diep. De grote gaten in de wand zijn veroorzaakt door springstof, toen in de Tweede Wereldoorlog de doorvaart werd geblokkeerd.
De zes bruggen (vijf voor het autoverkeer, één voor de spoorweg) die de Peloponnesos met het Europese vasteland verbinden, liggen ongeveer 70 m boven de waterspiegel. Het kanaal heeft de vaarweg tussen Piraeus en de Ionische Zee met ongeveer 350 km verkort. Toch is het enkel geschikt voor middelgrote schepen, want sterke stromingen maken het gevaarlijk voor kleine bootjes, terwijl de geringe diepgang een bezwaar is voor grote schepen van meer dan 10.000 ton. Een sleepboot loodst de vaarschepen erdoorheen in een halfuur. Dit gebeurt omzichtig, want de bijna loodrechte wanden van grind en leem brokkelen regelmatig af. Lange wachttijden, hoge tolkosten en gevaarlijk manoeuvreren dragen ook al niet bij aan een intensief gebruik.
Xirokambi
Bij de brug hebben we een broodje gekocht om in de bus op te eten, en zijn we snel doorgereden naar Xirokambi, een dorpje in de Pelopponesos, niet ver van Sparta, waar Laurien en Anton jaren gewoond hebben, en nu nog steeds een huis hebben.
Na ons opgefrist te hebben, hebben we een kennismakingsrondje gedaan en vertelde iedereen over zijn verwachtingen van deze week en zijn/haar fotografie-ervaring. Anton en Laurien vertelden het programma. Vervolgens het dorp verkend en een heerlijke Griekse maaltijd.
Dag 2 zondag 15 oktober
Op dag 2 zijn we met auto’s/taxi’s de bergen boven Xirokambi ingegaan.
1e stop bij het dorpje Goranoi
2e stop Wandeling over E4 route vanaf kerkje Profitis Ilias langs het dorpje Spartia naar Arna
3e stop met uitzicht over het dal bij Polovista
Hier heb ik alleen een panoramafoto (bestaande uit 6 losse foto’s) gemaakt.
Dag 3 maandag 16 oktober
Op deze dag gingen we met een minibus naar Monemvasia.
Uit Wikipedia: Monemvasia (Grieks officieel: Μονεμβασία; soms Μονεμβάσια of Μονεμβασιά of Μονοβάσια) is een historische Griekse vestingstad, gelegen op een rotsachtig (schier)eiland in het zuidoosten van de Peloponnesos, in de voormalige nomos Lakonia.
De stad dankt haar naam aan een smalle dijk, die de enige toegangsweg (Grieks μονη έμβασις) van het vasteland tot het schiereiland vormt, en gaf in de Middeleeuwen haar naam weer door aan een beroemde zoete wijn.
Deze dag kregen wij een opdracht mee: ,aak een drieluik van bijbehorende foto’s. Ik koos er voor vooral doorkijkjes te fotograferen.
Hier de foto’s van de doorkijkjes:
Uiteraard heb ik nog meer foto’s gemaakt, het was er zo mooi!
Dag 4 dinsdag 17 oktober
Vandaag bleven we in de buurt van Xirokambi. Met een wandeling door de olijfboomgaarden achter het dorp. De opdracht was om in zwart-wit te fotograferen.
Sommige foto’s vind ik toch mooier in kleur, dus van deze de kleur-versie.
’s Avonds hebben we nog op het plein nachtfotografie gedaan.
Dag 5 woensdag 18 oktober
’s Ochtends met de lokale bus naar Sparta.
Uit Wikipedia:Het moderne Sparta bestaat pas sinds 1834. Het werd op last van koning Otto aangelegd door Beierse architecten. De ruime straten hebben een boulevardachtig karakter en zijn weelderig beplant met sinaasappelbomen en rozenstruiken. In het voorjaar ruikt het er altijd naar de alomtegenwoordige sinaasappelbloesems. Zonder de aanwezigheid van het naburige Mystrás, werelderfgoed, zouden er waarschijnlijk zelden of nooit toeristen komen, want ook het plaatselijk museum bevat geen bijzondere vondsten.
Het oude Sparta (Oudgrieks: Σπάρτα/Sparta of Σπάρτη/Spartè; Nieuwgrieks: Σπάρτη/Sparti; ook Lakedemonië[2] genoemd; Grieks: Λακεδαίμων/Lakedaimon of Lakedaimonia) was de hoofdstad van Laconië in het oude Griekenland en was eeuwenlang een van de belangrijkste poleis (stadstaten) van Griekenland. De stad lag in het noorden van de centrale Laconische vlakte op de Peloponnesos, op de rechteroever van de rivier de Eurotas.
Vandaag de eerste oefeningen om vanuit de heup te fotograferen. Minder opvallend als je mensen op straat wilt fotograferen.
Eerst naar de opgravingen:
Beelden van de stad:
Op de plaatselijke markt kregen we een opdracht. Iedereen kreeg een kleur toegewezen en moest foto’s maken met als thema die kleur. ’s Avonds bij de fotobespreking moest de rest van de groep raden wat je kleur was. Mijn kleur was ….
Ook nog even naar het kleine archaeologische museum:
’s Avonds na de fotobespreking nog een wandeling in de omgeving van Xirokambi:
Dag 6 donderdag 19 oktober
Deze dag gingen we terug naar Athene.
Onderweg een stop bij het hierboven beschreven Kanaal van Korinthe. Dit keer bij de brug bij Isthmia, een brug die naar beneden gaat, een heel mooi gezicht.
Na het inchecken Athene in, via de wijk Anafotika richting de Akropolis.
Daarna de Akropolis (Areios Pagos rots) uitgebreid bekeken, heel indrukwekkend. Een middagje gewoon als toerist kiekjes maken, geen opdracht en weinig op techniek gelet.
Dag 7 vrijdag 20 oktober
Met de metro naar het centrum. Eerst de wisseling van de wacht bij het paleis gezien. Bijna komisch.
Daarna straatfotografie in Emou. Ook rond de centrale markt, een combinatie van binnen en buiten.
En via een wijk met heel veel graffiti weer naar het hotel.
Om daar af te sluiten met portretfotografie op het dakterras van het hotel.’s Avonds een afsluitende, heel gezellige maaltijd in de stad.
Veel geleerd deze vakantie en genoeg inspiratie opgedaan! Bedankt reisgenoten en Laurien en Anton van Phototema.